Spaanse Griep WO-1

From HaFrWiki
Jump to: navigation, search

Inleiding

De Spaanse griep is pandemie (een wereldepidemie) die de gehele Eerste Wereldoorlog is ontstaan en tot in de periode daarna duurde. Deze griep heeft zeer veel slachtoffers gekend onder soldaten en burgers. De griep is verantwoordelijk geweest voor de grootste catastrofe ooit. Het is de ernstige griep epidemie uit de twintigste eeuw en op jaarbasis gezien zelfs dodelijker dan de Zwarte Dood.

Oorsprong

De Spaanse Griep kwam niet uit Spanje. Tijdens WO-1 mochten er niet over de ziekte mocht worden gepraat. In Spanje, dat neutraal was, gold dit verbod niet, vandaar de naam.
Er zijn 3 theorieΓ«n over het ontstaan:

 1. De Spaanse griep komt vermoedelijk uit de Verenigde Staten. Volgens sommigen is het virus daar echter gebracht door Chinese arbeiders die naar Frankrijk trokken om loopgraven aan te leggen.
  Deze veronderstelling kan geloofwaardig overkomen omdat de oorsprong van andere virussen meestal plaatsvonden in China.
  Daarna begon griepspecialist Shortridge te twijfelen over deze uitspraak omdat het eerste geval van de epidemie niet in China gezien werd. In een artikel in een Chinese krant werd aangetoond dat het virus eenzelfde patroon volgde. Daar werd de griep ook verspreid in een eerste, tweede en derde fase. Volgens diezelfde onderzoekers was de Spaanse griep een gemuteerd varkensvirus die goed geneesbaar zou zijn.
 2. Anderen beweren dat het virus zijn oorsprong vond bij het Amerikaanse leger.
  Toen de geallieerden ( bondgenoten van Amerika ) naar Europa vertrokken, vanwege de Eerste Wereldoorlog, werden ze ingeΓ«nt met 14 tot 26 vaccinaties. Die combinatie heeft wellicht, volstrekt onbedoeld, een chemisch bijeffect gehad, wat leidde tot het virus. Ook kan het lichaam door al die nieuwe antistoffen overbelast zijn, dat er een mutatie (opstand) in die antistoffen ontstond.
 3. Het is een mutatie van de vogelgriep, dat via de varkens bij de mensen terecht kwam.

Slachtoffers

De epidemie koste aan miljoenen mensen het leven. Veel meer dan tijdens de hele Eerste Wereldoorlog op het slagveld omkwamen. De oorlog kostte 15 miljoen mensen het leven, de griep ongeveer 50 miljoen.
Er stierven meer militairen in bed door griep dan door het oorlogsgeweld in de loopgraven. Van alle militairen die overleden gedurende de Eerste Wereldoorlog, overleed 70% aan de Spaanse Griep.

In de VS stierven 675.000 mensen, in Frankrijk 200.000, in Engeland 400.000, in Nederland 27.000. Enorme klappen werden uitgedeeld in India en Rusland, waar miljoenen stierven. Al met al lijkt het erop dat maar liefst 20% van de toenmalige wereldbevolking besmet raakte.
In totaal een half miljard mensen.

Einde Spaanse Griep

Twee jaar nadat het virus de kop had opgestoken doofde de epidemie. Het virus verdween toen er immuniteit was ontstaan onder de bevolking.
Het werd in de jaren negentig teruggevonden in het longweefsel van ingevroren lijken in het ijs van Alaska. Dat maakte het mogelijk om de genetische code van het virus te kraken.
In 2005 wekten Amerikaanse wetenschappers het virus tot leven voor onderzoek. Ze identificeerden het als influenza A, subtype H1N1.
Dieren waarop het is uitgeprobeerd stierven snel, met dezelfde symptomen als de mensen destijds. Het virus leeft nu voort in een zwaarbewaakt biologisch laboratorium.

Corona Virus

Het Corona Virus is in ontstaan vergelijkbaar, maar de verschillen zijn groot.

π‘½π’†π’“π’”π’„π’‰π’Šπ’π’π’†π’

 1. Onze kennis over een virus is inmiddels veel verbeterd.
 2. Hoe men werd besmet wist men niet.
  Hierdoor verspreiden de ziekte zich razend snel door de terugkerende soldaten uit WO1.
 3. Ziekenhuizen en medische voorzieningen zijn onvergelijkbaar (verbeterd).
 4. Tegenwoordig zijn er preventieve griep injecties.

π‘Άπ’—π’†π’“π’†π’†π’π’Œπ’π’Žπ’”π’•π’†π’

 1. De door mensen opgebouwde immuniteit is bepalend voor het einde van de ziektegolf.
 2. Er bestaat geen medicijn.
  Antibiotica helpen niet tegen een virus (wel tegen een bacterie).

Zie ook

top

Bronnen

Referentie

top