E-Bike: Difference between revisions

From HaFrWiki42
Jump to navigation Jump to search
Line 22: Line 22:
De meest gestelde vragen tav de accu zijn <ref name="fietsen123">[https://www.fietsen123.nl/fietsnieuws/accu-en-e-bike-zo-werkt-dat Fietsen123], Accu en e-Bike zo werkt dat.</ref>:
De meest gestelde vragen tav de accu zijn <ref name="fietsen123">[https://www.fietsen123.nl/fietsnieuws/accu-en-e-bike-zo-werkt-dat Fietsen123], Accu en e-Bike zo werkt dat.</ref>:
* Welke accu gaat het langst mee,  
* Welke accu gaat het langst mee,  
* Hoe zit het met het opladen
* Hoe zit het met het opladen,
* Invloed op de accu van de buitentemperatuur.
De status van de accu media 2017:  
De status van de accu media 2017:  
<br>
<br>
Line 55: Line 56:
Bovendien is deze accu sneller opgeladen.
Bovendien is deze accu sneller opgeladen.
|  
|  
&nbsp;
=== Buitentemperatuur ===
Bij lagere temperaturen neemt de capaciteit van de accu af.
Het gevolg is dat ook de actieradius van je accu onder koude omstandigheden afneemt.
Wordt het weer warmer, dan neemt die capaciteit ook weer toe.
Belangrijk is dat je de accu in de winter binnenshuis of in elk geval in een ruimte warmer dan 10 graden bewaart.
Te warm is trouwens ook funest: accu's houden niet van temperaturen boven de 30 graden.
 
Laad je je accu onder koude omstandigheden op, houd er dan rekening mee dat dat langer duurt.
Beter is het de accu bij kamertemperatuur op te laden.
 
Als je de accu helemaal leeg hebt gereden, berg deze dan zeker niet op in een koude schuur.
Als een lege accu te koud wordt, kan dat leiden tot een permanente afname van de actieradius - de accu raakt dan te leeg (de zogeheten diepontlading).
<br>Advies is dus: opbergen en/of opladen bij kamertemperatuur.
|}
|}



Revision as of 10:08, 4 August 2017

Een e-Bike staat voor een elektrische fiets en is een fiets met trapondersteuning tot zo'n 25 km/uur.

Inleiding

Een geweldige toepassing van elektrische techniek, die begonnen is met de Spartamet.

De ANWB heeft naar aanleiding van klachten en opmerkingen van haar leden onderzoek gedaan naar de probleemstatus van de accu's. De resultaten liegen er niet om: bijna de helft van de gebruikers van e-bikes heeft weleens problemen ondervonden met de accu.

Volgens het onderzoek laten veel mensen (bijna 90%) zich zeer goed informeren over e-bikes voor zij tot aankoop overgaan. Dit doen zij bij speciaalzaken, via internet, familie en vrienden en andere kanalen.
Opvallend, want blijkbaar zijn ze wel op de hoogte over de e-bike, maar niet over de accu.
Veel van de ondervraagden kampen namelijk met onzekerheid voor wat betreft de accu van hun fiets. Bij de aanschaf zijn velen niet voldoende geïnformeerd over :

  • de levensduur,
  • het belang van een goed onderhouden accu
  • de kosten, die bij vervanging komen kijken.


Accu

De meest gestelde vragen tav de accu zijn [1]:

  • Welke accu gaat het langst mee,
  • Hoe zit het met het opladen,
  • Invloed op de accu van de buitentemperatuur.

De status van de accu media 2017:

Levensduur

De gemiddelde levensduur van een accu is op dit moment – we schrijven 2017 – nog steeds zo’n drie tot vijf jaar. De ontwikkelingen staan echter niet stil, dus de verwachting is dat er over een paar jaar betaalbare accu’s op de markt zijn die een aanzienlijk langere levensduur hebben. Tot het zover is, ontkomt u er niet aan de accu na drie tot vijf jaar te vervangen of te laten reviseren.

Kosten

De vervanging van een accu kost tussen de €300,= en €600,=. Het komt vaak voor dat de vervangende accu van betere kwaliteit is dan de oude accu. Dit komt door voortschrijdend inzicht en de innovatie van de techniek.

De Li-ion accu

De meeste e-bikes van nu zijn uitgerust met een lithium-ion-accu. Deze accu’s zijn licht en het zogeheten geheugeneffect treedt bij de Li-ion-accu niet op. Dit betekent dus dat hij geen capaciteit verliest als u hem oplaadt terwijl hij nog niet leeg is. Ook zelfontlading treedt bij de Li-ion-accu maar in geringe mate op. De Li-ion-accu is minder milieubelastend maar wel duurder dan de NiMH-accu.

De NiMH-accu

Bij de NiMH-accu (nikkelmethaalhydride) treedt zelfontlading in sterkere mate op en dit betekent in de praktijk dat deze accu altijd aan de lader moet liggen als u hem niet gebruikt. Verder heeft de NiMH-accu wat sneller last van weersinvloeden – bij koud weer loopt de accu sneller leeg. Ook het geheugeneffect van de NiMH-accu is wat groter dan bij de Li-ion-accu.

LiFePO4-accu

De nieuwste loot aan de accuboom is de lithiumijzerfosfaataccu. Helaas is deze accu nog wel stevig aan de prijs, maar – zo stelt de fabrikant – daar staat tegenover dat de LiFePO4-accu een levensduur van zo’n tien jaar heeft. Bovendien is deze accu sneller opgeladen.

Buitentemperatuur

Bij lagere temperaturen neemt de capaciteit van de accu af. Het gevolg is dat ook de actieradius van je accu onder koude omstandigheden afneemt. Wordt het weer warmer, dan neemt die capaciteit ook weer toe. Belangrijk is dat je de accu in de winter binnenshuis of in elk geval in een ruimte warmer dan 10 graden bewaart. Te warm is trouwens ook funest: accu's houden niet van temperaturen boven de 30 graden.

Laad je je accu onder koude omstandigheden op, houd er dan rekening mee dat dat langer duurt. Beter is het de accu bij kamertemperatuur op te laden.

Als je de accu helemaal leeg hebt gereden, berg deze dan zeker niet op in een koude schuur. Als een lege accu te koud wordt, kan dat leiden tot een permanente afname van de actieradius - de accu raakt dan te leeg (de zogeheten diepontlading).
Advies is dus: opbergen en/of opladen bij kamertemperatuur.


Bewaren en opladen

De accu van de e-bike kunt u het best op een koele, maar niet koude plaats bewaren. Verder geeft de gebruiksaanwijzing veel tips over het onderhoud van de accu – lees deze dus goed. Een algemene raadgeving is de accu niet leeg te rijden, maar onderweg ook even bij te laden.

Zie ook

top

Referenties

top

  1. Fietsen123, Accu en e-Bike zo werkt dat.