E-Bike

From HaFrWiki
Jump to: navigation, search

Een e-Bike staat voor een elektrische fiets en is een fiets met trapondersteuning tot zo'n 25 km/uur.

Inleiding[edit]

Een geweldige toepassing van elektrische techniek, die begonnen is met de Spartamet.

De ANWB heeft naar aanleiding van klachten en opmerkingen van haar leden onderzoek gedaan naar de probleemstatus van de accu's. De resultaten liegen er niet om: bijna de helft van de gebruikers van e-bikes heeft weleens problemen ondervonden met de accu.

Volgens het onderzoek laten veel mensen (bijna 90%) zich zeer goed informeren over e-bikes voor zij tot aankoop overgaan. Dit doen zij bij speciaalzaken, via internet, familie en vrienden en andere kanalen.
Opvallend, want blijkbaar zijn ze wel op de hoogte over de e-bike, maar niet over de accu.
Veel van de ondervraagden kampen namelijk met onzekerheid voor wat betreft de accu van hun fiets. Bij de aanschaf zijn velen niet voldoende geïnformeerd over :

 • de levensduur,
 • het belang van een goed onderhouden accu
 • de kosten, die bij vervanging komen kijken.
Stella Copenhague

Accu[edit]

De meest gestelde vragen tav de accu zijn [1]:

 • Welke accu gaat het langst mee,
 • Hoe zit het met het opladen,
 • Invloed op de accu van de buitentemperatuur.

De status van de accu media 2017:

Levensduur[edit]

De gemiddelde levensduur van een accu is op dit moment – we schrijven 2017 – nog steeds zo’n drie tot vijf jaar. De ontwikkelingen staan echter niet stil, dus de verwachting is dat er over een paar jaar betaalbare accu’s op de markt zijn die een aanzienlijk langere levensduur hebben. Tot het zover is, ontkomt u er niet aan de accu na drie tot vijf jaar te vervangen of te laten reviseren.

Kosten[edit]

De vervanging van een accu kost tussen de €300,= en €600,=. Het komt vaak voor dat de vervangende accu van betere kwaliteit is dan de oude accu. Dit komt door voortschrijdend inzicht en de innovatie van de techniek.

De Li-ion accu[edit]

De meeste e-bikes van nu zijn uitgerust met een lithium-ion-accu. Deze accu’s zijn licht en het zogeheten geheugeneffect treedt bij de Li-ion-accu niet op. Dit betekent dus dat hij geen capaciteit verliest als u hem oplaadt terwijl hij nog niet leeg is. Ook zelfontlading treedt bij de Li-ion-accu maar in geringe mate op. De Li-ion-accu is minder milieubelastend maar wel duurder dan de NiMH-accu.

De NiMH-accu[edit]

Bij de NiMH-accu (nikkelmethaalhydride) treedt zelfontlading in sterkere mate op en dit betekent in de praktijk dat deze accu altijd aan de lader moet liggen als u hem niet gebruikt. Verder heeft de NiMH-accu wat sneller last van weersinvloeden – bij koud weer loopt de accu sneller leeg. Ook het geheugeneffect van de NiMH-accu is wat groter dan bij de Li-ion-accu.

LiFePO4-accu[edit]

De nieuwste loot aan de accuboom is de lithiumijzerfosfaataccu. Helaas is deze accu nog wel stevig aan de prijs, maar – zo stelt de fabrikant – daar staat tegenover dat de LiFePO4-accu een levensduur van zo’n tien jaar heeft. Bovendien is deze accu sneller opgeladen.

Buitentemperatuur[edit]

Bij lagere temperaturen neemt de capaciteit van de accu af. Het gevolg is dat ook de actieradius van je accu onder koude omstandigheden afneemt. Wordt het weer warmer, dan neemt die capaciteit ook weer toe. Belangrijk is dat je de accu in de winter binnenshuis of in elk geval in een ruimte warmer dan 10 graden bewaart. Te warm is trouwens ook funest: accu's houden niet van temperaturen boven de 30 graden.

Laad je je accu onder koude omstandigheden op, houd er dan rekening mee dat dat langer duurt. Beter is het de accu bij kamertemperatuur op te laden.

Als je de accu helemaal leeg hebt gereden, berg deze dan zeker niet op in een koude schuur. Als een lege accu te koud wordt, kan dat leiden tot een permanente afname van de actieradius - de accu raakt dan te leeg (de zogeheten diepontlading).
Advies is dus: opbergen en/of opladen bij kamertemperatuur.

Bewaren en opladen[edit]

De accu van de e-bike kunt u het best op een koele, maar niet koude plaats bewaren. Verder geeft de gebruiksaanwijzing veel tips over het onderhoud van de accu – lees deze dus goed. Een algemene raadgeving is de accu niet leeg te rijden, maar onderweg ook even bij te laden.

Display[edit]

Wist je trouwens dat ook het display van je e-bike gevoelig is voor temperatuur? Bij koude temperaturen reageert het display trager dan je gewend bent. Wordt het weer warmer, dan wordt het display ook weer actiever. Om mogelijke beschadiging van het display te voorkomen, kun je ook dit onderdeel van je fiets het beste bij kamertemperatuur bewaren.

Testen en revisie[edit]

Loopt je accu binnen de kortste keren leeg en heb je het gevoel dat hij niet goed meer oplaadt, dan kun je hem laten testen, bijvoorbeeld bij een bedrijf dat ook fietsaccu's reviseert (daar zijn er inmiddels heel wat van; Google maar eens op 'revisie e-bike accu'). Als blijkt dat je accu aan vervanging toe is, kun je hem daar ook laten reviseren: de kapotte accu cellen worden dan vervangen door nieuwe. Meestal hoef je de kosten van de test niet te betalen als je de accu laat repareren. Natuurlijk kun je ook een originele nieuwe accu aanschaffen, maar dat is wel een dure optie.

ANWB Accu Tips[edit]

De ANWB heeft Tips voor een accu opgesteld. [2]

Garantie[edit]

Om aanspraak te kunnen maken op garantie op je accu (of gehele) e-bike moet je bij sommige fabrikanten een formulier invullen. Check dit voor je gaat fietsen!

Gebruiksaanwijzing[edit]

Lees altijd de gebruiksaanwijzing van je e-bike aandachtig door, goed gebruik kan verschillen per merk en accutype.

Label je lader[edit]

De meeste e-bike laders lijken veel op elkaar. Heb je meerdere e-bikes in je huishouden, label de laders zodat je zeker weet dat je de goede oplader gebruikt. Gebruik van de verkeerde lader kan schade aan de accu veroorzaken.

Kamertemperatuur[edit]

Laad je accu op in een droge omgeving en het liefst bij kamertemperatuur. Dat is gunstig voor de actieradius en levensduur van de accu.

Volgorde laden[edit]

Stop eerst de oplader in het stopcontact en sluit de oplader dan aan op de accu.
Echter volgens anderen precies andersom. Meningen zijn verdeeld! [3]

Laad regelmatig[edit]

Een accu moet regelmatig ontladen en weer opladen om in goede conditie te blijven.

Berg nooit leeg op[edit]

Als je de accu voor een langere periode weglegt, zorg dan dat hij nooit helemaal leeg is. Dat werkt zogenaamde diepontlading in de hand: je kunt de accu dan helemaal niet meer opladen. Ook kan de garantie dan vervallen.

Nooit leeg rijden[edit]

Fiets je accu liefst zo min mogelijk helemaal leeg. Da's erg slecht voor de levensduur.

Verwijder indien vol[edit]

Laat je accu niet onnodig lang aan de lader ‘hangen’, maar verwijder de lader zodra je accu vol is.

Fiets op de auto[edit]

Haal je accu er dan altijd vanaf en leg hem in de kofferbak. Dat scheelt natuurlijk ook wat gewicht.
Regenbui onderweg? Droog eerst de contactpunten voor je de accu terugplaatst.

Koud weer[edit]

Vermijd temperaturen onder -10 °C en boven 60 °C. Een fiets – en dus accu – lang in de volle zon óf vrieskou laten staan is daarom geen goed idee.

Bewaren accu[edit]

Als je in de wintermaanden niet of weinig fietst, bewaar de accu dan op kamertemperatuur en in een droge omgeving. Laad de accu om de maand op: ook op kamertemperatuur.

Wees voorzichtig[edit]

Zet je fiets goed op de standaard en laat de accu nooit vallen als je hem uit je fiets haalt. Een klap kan de accu onherstelbaar beschadigen. Spreekt voor zich dat je een accu nooit zelf open moet schroeven.

Ondersteuning[edit]

Rij niet vanuit stilstand weg in een hoge ondersteuning. Je vraagt dan veel vermogen van je accu en rijdt ook nog eens onverwacht hard weg.

Regenbui tijdens het fietsen? Zorg dat er geen water in de contactpunten komt als je de accu uitneemt om op te laden. Droog met een theedoek. Spuit je e-bike nooit schoon met een hogedrukspuit.

Refurbishing[edit]

Sommige partijen bieden het reviseren ofwel refurbishing van een accu. Wij raden aan dit alleen te laten doen door de fietsfabrikant zelf, niet door andere bedrijven.

Buiten stallen[edit]

Stal je je fiets de hele dag buiten, bijvoorbeeld op het werk of bij het station? Indien mogelijk, neem je afneembare accu mee en bewaar hem op een veilige, warme en droge plek. Er zijn ook speciale draaghoezen waar je de accu in kunt bewaren.

En vooral[edit]

Have fun!

Accu opladen Fietswinkel[edit]

De fietsenwinkel website [4] geeft het onderstaande stappenplan om de accu van je elektrische fiets goed op te laden:
Door dit stappenplan te volgen, verminder je het risico dat de accu capaciteit verliest.

 1. Gebruik de accu de eerste paar keer tot deze nog ongeveer 20% heeft en laad deze dan weer volledig op. Als de accu helemaal leeg loopt, dan vermindert dat de capaciteit.
 2. Laad de accu na elk gebruik op bij kamertemperatuur (tussen 10℃ en 30℃).
 3. De oplader moet al aanstaan op het moment dat hij wordt aangesloten aan de accu.
 4. Laat de accu nooit langer dan 24 uur aan de oplader hangen.
 5. Ontkoppel de lader zo snel mogelijk van de accu nadat deze is opgeladen.
 6. Trek bij het (los)koppelen van de accu aan de stekker en niet aan de draad. De draden zijn erg kwetsbaar.

Accu Capaciteit[edit]

Ah, Volt en Wh[edit]

De accucapaciteit uitgedrukt in Wh kan je gebruiken om de accu-capaciteit van accu's te vergelijken.
Soms wordt de term Ah gebruikt. Dit staat voor Ampère-uur.
Op basis van de Ah waarde (zonder de spanning van de accu te weten) kan je twee accu's niet met elkaar vergelijken. De Ah-waarde heeft alleen maar betekenis in combinatie met de spanning van de accu die uitgedrukt wordt in Volt.

Door de Ah waarde met de spanning (V) met elkaar te vermenigvuldigen kan de accu-capaciteit in Wh worden uitgerekend.
Een accu van 10 Ah en 24 V heeft dus een capaciteit van 10 Ah x 24 V = 240 Wh.
Of wel de capaciteitsformule luidt: Ampère-uur x Volt = Capaciteit

 • De fiets van mijn vrouw (Gazelle) heeft 36 V * 11 Ah = 396 Wh. Zou goed zijn voor zo'n 55 km.
 • De fiets van mijzelf (Batavus Padova) heeft 24 V * 9 Ah = 216 Wh (Handleiding 250 Wh), waarmee ik ongeveer 30 km mee kan rijden ( 1km = 7.2 Wh) .
  De vervangende accu (€ 525,- inclusief inbouw) heeft 24 V * 11 Ah = 264 Wh) zou goed moeten zijn voor 37 km.
 • Per 19 maart 2018 beschik ik over een Stella Copenhague die een 36 V x 14 Ah = 504 Wh. Dat zou volgens de gebruikte formules neerkomen op 70 km.

Een nieuwe formule is de capaciteit te delen door 5 en 7 als maximum en minimum. Dan kom je op:

E-bike Capaciteit
Wh
Maximaal
km
Gemiddeld
km
Minimaal
km
Batavus Podova oud 200 40 34 29
Batavus Podova nieuw 250 50 42 36
Oudere e-Bikes 300 60 50 43
Kleine accu modellen 350 70 58 50
Gazelle Medium Accu 400 80 67 57
Stads eBikes nieuw 450 90 75 64
Stella Copenhague 500 100 83 72

Capaciteit niet constant[edit]

Realiseer dat de accucapaciteit niet constant is. Naarmate de accu ouder wordt zal de capaciteit langzaam afnemen (alsof de emmer kleiner wordt). Afhankelijk van het type accu maar een afname tot 20% per jaar, ook al gebruik je de accu niet, is niet abnormaal.

De temperatuur heeft ook een sterke invloed op de capaciteit, naarmate het kouder wordt daalt de beschikbare accucapaciteit. Dit is gelukkig maar tijdelijk. Zodra de temperatuur hoger wordt stijgt de capaciteit weer. In de winter is de actieradius dus een flink stuk kleiner dan in de zomer. Een vuistregel, per graad Celsius zal de accucapaciteit met 1% dalen. Onder het vriespunt wordt dit effect sterker. Ook deze temperatuur afhankelijkheid is een reden om de accucapaciteit bij de aanschaf van een elektrische fiets liefst zo ruim mogelijk te kiezen.

Stella Copenhague[edit]

Stella Copenhague Model 2018 - Prijs € 1.699,- tot € 2.099,-
Accu 14 Ah x 36 V = 504 Wh, Lithium - Ion Voorvork Dual shock
Versnellingen Nexus naaf, 8 versnellingen Zadel Gel, geveerd
Ondersteuningen 9 Verlichting AXA (automatisch) + Spanninga achterlicht geïntegreerd in accu
Motor 250 W, 40 Nm, fluisterstil, voorwielmotor Banden Anti-lek banden Vredestein
Sensortype Rotatiesensor Remmen Shimano V-brake voor, rollerbrake achter
Max. snelheid 25 km/u Display Stella Mobi-Drive
Garantie Tot 5 jaar Veiligheid Axa Defender RL ringslot
Framehoogte 52 - 57 cm Gewicht (excl. accu) 20,5 kg
Wielmaat 28 inch Gewicht (incl. accu) 23 kg
Kleur Royal Brown Actieradius tot 150 km
Kettingkast Gesloten kettingkast Actieradius (reëel) 1: 150 km, 7: 71 km, 9: 45 km

Onderhoud[edit]

Elk kwartaal[edit]

 • Inspecteer de remblokjes: de remblokjes van de e-bike slijten namelijk sneller dan die van een gewone fiets
 • Controleer rem- en versnellingskabels
 • Controleer de bandenspanning: zachte banden zorgen voor meer rolweerstand waardoor je accu sneller leeg is
 • Controleer de verlichting en vervang zo nodig lampjes en/of batterij
 • Loop alle boutjes, schroefjes en moertjes even na

De niet-winterfietser[edit]

Ga je in de winter niet fietsen, zorg er dan voor dat je je fiets goed wegzet:

 • Reinig de ketting met speciale ontvetter en smeer daarna de ketting
 • Smeer naven, trapas, balhoofdonderdelen en pedalen in met lagervet
 • Smeer rubberen onderdelen – maar níet de banden! – in met siliconenvet
 • Controleer of alle boutjes, moertjes en schroefjes goed vastzitten, vervang de roestige exemplaren en vet ze goed in
 • Controleer of de remblokjes en de verlichting nog goed functioneren
 • Controleer het profiel van de banden en verwijder het vuil met een borstel. Is het profiel bijna verdwenen, investeer dan in nieuwe banden
 • Een beschermhoes voor je e-bike is verstandig, maar kies dan wel voor een ademend exemplaar
 • Bewaar de accu in een droge ruimte binnenshuis
 • Laad de accu elke maand een uurtje op – volledige ontlading beschadigt de accu

De winterfietser[edit]

Maak je fiets na een rit over gepekelde paden goed schoon met een lauwwarm sopje. Naspoelen doe je met de tuinslang of een emmer water. Droog je fiets voor je hem in de schuur of garage zet. Bewaar de accu in een droge ruimte binnenshuis

Naar de vakman[edit]

Laat je e-bike een keer per jaar nakijken door de rijwielspecialist. Hij controleert dan het elektrisch systeem van de fiets en voert daar zo nodig ook onderhoud aan uit. Daarnaast stelt hij remmen en derailleur af en brengt hij de ketting opnieuw op spanning. Ook de controle van spaken en wielen is een klusje voor de vakman.

Algemene tips[edit]

Gebruik voor elk onderdeel de juiste soort (in)vetproducten. Weet je niet zeker of een product geschikt is voor wat je ermee wilt doen, vraag dan de rijwielhandelaar om advies Is je fiets erg vuil geworden – bijvoorbeeld na een tocht in of net na een regenbui – maak hem dan zo snel mogelijk weer schoon zodat het vuil de fiets niet blijvend aantast.

Zijn er kleine problemen aan de fiets repareer deze dan zo snel mogelijk om erger te voorkomen En tot slot: vergeet niet dat ook je accu fit moet blijven.

Zie ook[edit]

top

 • E-Car, Electric Car
 • Fietsroutes & Planners
  • BikeGPX is a free navigation/routeplanner app for iPhone and Android.
  • Komoot, Routeplanner, Der beste Routenplaner für Wanderer und Radfahrer.
  • Radservice, Radroutenplaner nrw
  • Routeyou

Referenties[edit]

top

 1. Fietsen123, Accu en e-Bike zo werkt dat.
 2. ANWB, Elektrische fietsen - aankooptips - fietsaccu.
 3. Trenenrgy, Opladen elektrische fiets.
 4. Fietsenwinkel, Fietsaccu opladen.