Mitsubishi Outlander PHEV Reviews

From HaFrWiki
Jump to: navigation, search
English Nederlands Deutsch
Contains reviews on the Mitsubishi Outlander PHEV.
The latest reviews in one of the 3 languages Dutch, English or German.
Bevat beoordelingen over de Mitsubishi Outlander PHEV.
De laatste beoordelingen in een van de 3 talen Duits, Engels of Nederlands.
Enthält Bewertungen zum Mitsubishi Outlander PHEV.
Die letzte Bewertungen in einer der 3 Sprachen Niederländisch, Englisch oder Deutsch.



SUV Test Jahrbuch Off Road

Outlander 2019 Review in Off-Road

Autoweek

Mitsubishi heeft de Outlander PHEV een tussentijdse update gegeven. Uiterlijk zijn de wijzigingen minimaal, onder de motorkap is de fabrikant echter flink aan de gang geweest. Is het genoeg om de dalende verkopen in Nederland weer wat op te krikken?

Bijtelling

De eerste twee generaties van de Mitsubishi Outlander hebben in de verkoopstatistieken nauwelijks indruk gemaakt. Hoe anders werd dat in 2013 met generatie drie, omdat daarvan een plug-in hybide verscheen, de PHEV. Dankzij de lage CO2-uitstoot van die versie profiteerde de zakelijke rijder volop van de destijds erg gunstige bijtellingeregels. Dat was direct terug te zien in de verkoop-cijfers, die serieus omhoog gingen tot meer dan 9.000 auto's in 2015. De verkoopsuccessen hielden drie jaar aan. Daarna werden de belastingregels aangepast en liep de Outlander-afzet sterk terug: vorig jaar zijn er in Nederland nog maar 613 exemplaren verkocht. Bij Mitsubishi zitten ze niet bij de pakken neer – de wereld is immers groter dan Nederland – en geven ze de Outlander PHEV nu een flinke update.

Er zijn wat kleine retouches aan zowel in- als exterieur doorgevoerd en de aandrijflijn is onder handen genomen, waardoor de prestaties zijn verbeterd. Uiterlijk is de opgewaardeerde versie te herkennen aan iets andere koplampen, een licht gewijzigde grille en hertekende skid plates onderaan de bumpers. In het interieur is een aantal knoppen en schakelaars opnieuw gerangschikt en hebben de voorstoelen een nieuwe vorm gekregen, waardoor ze meer zijdelingse steun bieden. Dat is geen overbodige luxe. Verder zijn er usb-aansluitingen bijgekomen en treffen we in de bagageruimte een 230 V-stopcontact aan. Alles wat je in het interieur ziet, wekt de indruk dat het gebouwd is om jarenlang mee te kunnen. Het voelt allemaal even robuust en degelijk aan. Niettemin merk je dat het ontwerp al een tijdje meegaat en dat de stylng hier en daar best wat verfijnder zou kunnen. Zo geven de plompe schakelaar voor de stoelverwarming het gevoel dat ze al 20 jaar ongewijzigd in productie zijn. Verder is het jammer dat een auto met een vooruitstrevende PHEV-aandrijflijn niet beschikt over zoiets basaals als een navigatiesysteem. Om je weg te vinden, ben je aangewezen op je telefoon die aan het multimediasysteem te koppelen is.

In alle Rust

In plaats van de 121 pk sterke 2,0-liter vier- cilinder benzinemotor heeft de PHEV voortaan een 2,4 liter Atkinson-motor van 135 pk. Dit is een benzinemotor die door slim met de inlaatkleppen te spelen net even wat efficiënter met z'n brandstof omspringt. Ook Toyota gebruikt dit principe bij zijn hybrides. Het vermogen van de voorste elektromotor is met 82 pk gelijk gebleven, dat van de achterste is gestegen van 82 naar 95 pk. Op alleen de elektromotoren is de topsnelheid toegenomen van 125 naar 135 km/h. Afhankelijk van de rij-omstandigheden en de acculading bepaalt de elektronica welke motor op welk moment wat mag doen. Dat gaat vlekkeloos. Ongemerkt springt de ene motor bij of schakelt de andere uit. Tot 65 km/h rijdt de auto elektrisch, pas daarboven gaat de verbrandingsmotor meedoen. Een versnellingsbak is daarom niet nodig.

De aandrijflijn reageert heel soepel op het gaspedaal, geen moment hebben we het gevoel dat we iets tekortkomen. En het mooie is dat het in volstrekte rust gebeurt. Wanneer je gas geeft, schiet de verbrandingsmotor niet meteen hinderlijk richting toerenbegrenzer. Dit is het gevolg van de vaste overbrenging tussen verbrandingsmotor en voorwielen. Om bij de gestegen prestaties in de pas te blijven lopen, is de capaciteit van het accupakket met 15% opgewaardeerd van 12 kWh naar 13,8 kWh. Volgens de oude NEDC- meetcyclus stijgt hiermee de elektrische actieradius van 54 naar 55 kilometer. Met de nieuwe WLTP-methode gaat het om een iets realistischere 45 kilometer, al moet je nog altijd flink je best doen om die afstand te halen. Maar met een beetje goede wil is er veel mogelijk.

Voor wie het verbruik iets minder belangrijk vindt: de auto heeft voortaan ook een sneeuw- en een sportmodus. In die laatste stand reageert de elektronica iets vinniger, al loopt de aandrijflijn dan niet in de pas met de eigenschappen van het onderstel en de besturing. Mitsubishi zegt de stijfheid van de Outlander te hebben verbeterd. In de praktijk blijkt de afstemming van veren en schokdempers nog altijd erg soepel, waardoor de auto behoorlijk deint en overhelt. Verder voelt de stuurinrichting te afstandelijk en weinig communicatief aan om ook maar in de verste verte voor sportief te kunnen doorgaan.

De basisprijs van de Outlander PHEV bedraagt ongewijzigd € 35.990, terwijl het bijtellingspercentage net als voor elke andere auto met verbrandingsmotor 22 procent bedraagt. Zo zal het een hele toer worden de verkoopcijfers te laten stijgen, de verbeterde aandrijflijn ten spijt.

See also

top

Reference

top