Battle of Messines

From HaFrWiki
Jump to: navigation, search

The Battle of Mesen (Dutch: Slag bij Mesen-Wijtschate) was the prologue to the famous Battle of Passchendaele (Dutch: Slag om Passendale). A total of 6 rememberences and 5 thema weekends are held in 2007 from 07 June until 11 November.

Remembrance

The Battle of Mesen - Wijtschate was the beginning of the battles and started with the detonation of 19 bombs simultaneously.

Herdenking 100 Jaar Mijnenslag - Mesen

ZERO HOUR:7 juni 1917 -2017: 100 jaar Mijnenslag [1]

De gemeente Heuvelland en Stad Mesen slaan de handen in elkaar om de belangrijkste Wereldoorlog I herdenking voor hun regio op een passende manier te organiseren. Onder het voorzitterschap van Federaal Commissaris Generaal voor de Herdenking Dhr Paul Breyne werkten beide gemeenten een programma uit. Naast de gebruikelijke plechtigheden waar bij ook de Stad Komen-Waasten is betrokken en in samenwerking met de desbetreffende ambassades, Vlaanderen, Provincie West-Vlaanderen zijn er ook concerten en tentoonstellingen gepland. In deze nota worden de plannen van beide gemeenten meer in detail voorgesteld.

7 juni 2017: Plechtigheden

De plechtigheden zijn meer dan typische militaire ceremonieën, maar moeten visueel aantrekkelijk zijn, met een sterke inhoudelijke boodschap en een betrokkenheid van het grote publiek nastreven. Niet enkel een herdenking voor de personaliteiten, maar ook voor de gewone bezoeker.

Natuurlijk zijn de desbetreffende landen hoofdorganisator maar dit in hele nauwe samenwerking met de gemeenten en andere herdenking partners. Naast de mogelijkheid deel te nemen aan 1 of meerdere plechtigheden, wil de organisatie kant en klare dag arrangementen aanbieden aan het publiek. De organisatie voorziet shuttle diensten, catering mogelijkheden en animatie gedurende de hele dag.

  • 05:30: NATIONAL REMEMBRANCE DAWN CEREMONY NEW ZEALAND - Locatie: New Zealand Memorial (Mesen)
  • 10:00: REMEMBRANCE CEREMONY AUSTRALIA - Locatie: Strand Military Cemetery (Ploegsteert).
  • 14:00: NATIONAL REMEMBRANCE CEREMONY IRELAND & UK - Locatie: Island of Ireland Peace Park (Mesen)
  • 16u00: CLOSING IRELAND & UK CEREMONY - Locatie: Wytschate Military Cemetery (Wijtschate/Heuvelland)
  • 10 juni 2017: Kraterfront (Gone West) en concerten

Tijdens de Mijnenslag op 7 juni 2017 liet het Britse leger 19 dieptemijnen ontploffen onder de heuvelrug om en rond Mesen/Wijtschate. De Tweede Slag bij Mesen (7 juni 1917) ging de geschiedenis in als de zwaarste militaire ontploffing tot de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki in 1945 en veranderde het landschap in de omgeving van Heuvelland en Mesen definitief. 19 kraters zijn de stille getuigen van een enorm en waanzinnig slagveld.

Honderd jaar later wil GoneWest deze historische kraters tijdens het Kraterfront met een live soundscape en een lichtinstallatie de Mijnenslag herdenken. Een volledige unieke beleving in het Heuvelland, waarbij de kraters zelf, als littekens in het landschap een hoofdrol zullen spelen. Het Kraterfront wordt afgestemd op een muzikaal evenement, georganiseerd door de gemeente Heuvelland en de stad Mesen naar aanleiding van de internationale herdenking van de Mijnenslag.

Op zaterdag 10 juni 2017 (vooravond) organiseren beide gemeenten concerten voor het brede publiek en dit met hulp van de verschillende betrokken ambassades. De bedoeling is via kwaliteitsvolle producties en bekende artiesten van oa Nieuw-Zeeland, VK en Ierland op een culturele manier de Mijnenslag te herdenken.


See also

Reference

top

  1. wo1.be, Bron: Wereldoorlog in de Westhoek Belgische Website