Zevenblad

From HaFrWiki
Jump to: navigation, search

Zevenblad (DE: Girsch, EN: Bishops Weed ) is een onkruid dat weelderig woekert in iedere tuin. Het onderstaande artikel is uit Plus Magazine [1]


Inleiding

Tuinmansverdriet – zo luidt een van de bijnamen van zevenblad. Niet voor niets: heeft zevenblad zich eenmaal in de tuin genesteld, dan weet hij iedere tuinliefhebber flink te frustreren.

Zevenblad is een uitermate hardnekkige vaste plant die het u en uw tuinplanten behoorlijk lastig kan maken. De plant voelt zich het meest op zijn gemak op schaduwrijke plaatsen, maar ook als hij in het zonnetje staat, hoort u hem niet klagen. Met zijn kruipende, ondergrondse uitlopers woekert hij, zonder dat u het meteen in de gaten heeft, heel uw tuin door.

Omdat zevenblad maar een minimaal stukje wortel nodig om toch weer te gaan groeien, is het bijzonder lastig om écht met hem af te rekenen. De eerste tip is dan ook: stel uw verwachtingen bij, want voor het bestrijden van zevenblad heeft u geduld en een volhardend gemoed nodig. Wij verzamelden de beste tips.

Zevenblad

Grote schoonmaak

Is uw tuin of een deel van uw tuin echt overwoekerd door zevenblad, dan zit er weinig anders op dan de boel rigoureus schoon te maken. Met een spitvork woelt u de aarde voorzichtig los waarna u met de hand alle zevenblad-wortels eruit haalt. Omdat de wortels heel makkelijk breken, is dit echt een secuur en tijdrovend klusje. Daarna kunt u de schone aarde opnieuw beplanten, eventueel met daaronder een laag worteldoek. Als u daarbij tussen de planten ook mulch, houtsnippers of cacaodoppen strooit, kan het zevenblad dat toch weer de kop opsteekt minder goed wortelen en verwijdert u het makkelijker.

Afdekken

Wat ook helpt, is afdekken met dik zwart landbouwplastic: zevenblad heeft licht en lucht nodig om te groeien en als u de boel hermetisch afsluit, sterft het zevenblad af. Het vervelende van deze oplossing is wel dat u het plastic twee jaar moet laten liggen om het zevenblad er echt onder te krijgen.

Plukken

Wees alert op nieuwe plantjes zevenblad en verwijder deze onmiddellijk, liefst met wortel en al. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat het wortelstelsel steeds armer wordt en – zij het langzaam – uitgeput raakt.

Het recht van de sterkste

Planten die het goed doen in de strijd tegen zevenblad, zijn de sterke en groenblijvende bodembedekkers maagdenpalm en ooievaarsbek.

Verdedigingslinie

Woekert het zevenblad vanuit een buurtuin uw tuin in, dan is een verdedigingslinie geen overbodige luxe. Hiervoor graaft u een geul van ongeveer 50 centimeter diep, waarin u golfplaat ingraaft. Als u daarnaast ook nog een beukenhaag plaatst, is de verdediging tegen het zevenblad van de buren compleet.

Gif: liever niet

In het tuincentrum kunt u middelen als Ecostyle Ultima of Roundup kopen. De middelen beloven veel, maar er kleven ook forse nadelen aan, vooral omdat de residuen van deze middelen door uitspoeling uiteindelijk in het grondwater terechtkomen. Daar komt nog eens bij dat voor een goede bestrijding vaak meerdere behandelingen nodig zijn. En, helaas, negen van de tien keer keert zevenblad het jaar erna gewoon weer terug, dus dan begint het hele verhaal opnieuw.

Huismiddeltjes

Natuurlijk zijn er ook huismiddeltjes tegen zevenblad. Zo zijn er tuiniers die succes boeken door het zevenblad meerdere malen met water en azijn te bespuiten. Ook begieten met kokend water schijnt het proberen waard te zijn, net als zout rond het zevenblad strooien.

Gezellig

Een gezellige manier om van zevenblad af te komen: kippen! Deze dames zijn verzot op zevenblad, dus als u hun ren bovenop een stuk grond met zevenblad plaatst, ruimen zij het met liefde voor u op.

Bron van vitamine C

Overigens is zevenblad goed eetbaar en daarom populair in bijvoorbeeld de Scandinavische keuken. Het jonge blad neigt qua smaak naar peterselie en doet het prima in salades. Het wat grotere blad is eenvoudig als spinazie te bereiden. Zevenblad is rijk aan vitamine C.

Zie ook

top

Referenties

top

  1. Plus Online, Zevenbald bestrijden een kwestie van geduld en volharding